Plavčíkova rybí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plavčíkova rybí polévka
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | pokova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (3%) |
ID receptu: | 29199 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
5 g | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
50 g | Brambory |
100 g | Celer bulvový |
500 g | Filé rybí |
50 g | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
4 ks | Pepř černý celý |
150 g | Pórek |
375 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
2 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,1mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Pepř černý celý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé rybí, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pórek, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plavčíkova rybí polévka postup přípravy receptu:
1 | Filé z různých druhů mořských ryb dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list, pepř, vaříme asi 8 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme pórek na kolečka, ostatní zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle. |
2 | V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, vložíme pórek, necháme jej lehce zrůžovět, přidáme ostatní zeleninu a mícháme asi 1 minutu. Přidáme maso, podlijeme vínem a mícháme asi 2 minuty. Pak přidáme rajčata, zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme, až zelenina změkne. |
3 | Uvařenou polévku přecedíme, rozmixujeme, znovu lehce zahřejeme. Porce zdobíme sekanou bazalkou. |
4 | Do polévky můžeme ještě vložit opečenou a na kostičky nakrájenou housku. Případně podávat se sýrovými krutony. |
Poznámka
Tato polévka vychází z francouzkého receptu. Lahodnější chuť získáme použitím filé z různých druhů ryb.