Slavnostní francouzká humrová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní francouzká humrová polévka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | pokova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (3%) |
ID receptu: | 29214 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
100 g | Cibule |
500 g | Humr |
4 polévková lžíce | Martell cognac |
40 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mrkev kořen |
5 g | Oregano čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl mořská |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Víno bílé |
1,5 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 192,9mg |
Draslík | 772,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Humr, Vejce slepičí, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní francouzká humrová polévka postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu ořistíme a pokrájíme na větší kousky. Humra usmrtime a omyjeme. |
2 | Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vložíme zeleninu, bobkový list a humra a zvolna opékáme, až humr lehce zčervená. Přilijeme koňak a necháme jej zredukovat asi na polovinu, 7 minut vaříme. Potom vše zalijeme vývarem a vínem a dále na mírném ohni vaříme, pak humra vyjmeme a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Za pomoci paličky rozevřeme krunýř, odstraníme vnitřnosti a vybereme maso. Krunýř dáme ještě na 10 minut do polévky vyvařit. |
3 | Nakrájíme maso, rozdělíme je na dvě části. Větší část vrátíme do polévky, menší odložíme na ozdobu. Oddělíme žloutek od bílku a rozšleháme jej se smetanou. Polévku rozmixujeme, přecedíme, vlijeme žloutek se smetanou, za stálého míchání asi jednu minutu povaříme, přidáme oregano a servírujeme. Porce zdobíme humřím masem. |
4 | Můžeme podávat s bylinkovými či česnekovými krutony. |
Poznámka
Humr se usmrtí propíchnutím křížku uprostřed hlavy. Podélně jej rozpůlíme a odstraníme vnitřnosti. Nazelenalá játra lze použít k přípravě speciální omáčky.