Pomerančový dort s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančový dort s mandlemi
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 29222 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
470 g | Cukr krupice |
2,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
120 ml | Likér pomerančový |
75 g | Mandle plátkové |
500 g | Máslo čerstvé |
220 g | Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
140 ml | Pomerančová šťáva |
30 g | Škrob jemný kukuřičný gustin |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
7 ks | Vejce slepičí |
125 ml | Voda pitná |
250 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 490,9mg |
Draslík | 231,0mg |
Vláknina | 468,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 70,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Soda jedlá, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér pomerančový, Mandle plátkové, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Škrob jemný kukuřičný gustin mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančový dort s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému. |
2 | Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min. |
3 | Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí. |
4 | Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části. |
5 | Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru. |
6 | Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme. |