Houbová polévka – jihočeská kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka – jihočeská kulajda
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 29409 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Brambory |
50 g | Houby čerstvé |
1 špetka | Kmín drcený |
300 ml | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
15 g | Solamyl - bramborový škrob |
2 špetka | Sůl |
650 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 444,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 933,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mléko plnotučné, Petržel - nať, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka – jihočeská kulajda postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Čerstvé houby očistíme a petrželovou nať drobně nasekáme. |
2 | V půl litru vody, osolené špetkou soli, vaříme brambory s kmínem a houbami. Když jsou brambory poloměkké, vlijeme mléko s rozšlehaným škrobem. Do hotové polévky vsypeme petrželovou nať. |
Poznámka
Sušené houby necháme půl hodiny namáčet ve 150 ml vody.