Borůvková polévka s i jahodami a perníkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvková polévka s i jahodami a perníkem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | pokova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (3%) |
ID receptu: | 29415 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
250 g | Borůvky |
80 g | Cukr krupice |
50 g | Jahody zahradní |
2 polévková lžíce | Perník |
3 polévková lžíce | Sirup malinový |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
80 ml | Smetana 12% (konzumní) |
120 g | Smetana jihočeská zakysaná15% |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 68,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Jahody zahradní, Skořice mletá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Perník, Sirup malinový, Smetana 12% (konzumní), Smetana jihočeská zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvková polévka s i jahodami a perníkem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme ovoce a několik kousků odložíme stranou na ozdobu. |
2 | Do hrnce nalijeme vodu, ovocný sirup, přidáme skořici a cukr. Množství cukru přizpůsobíme sladkosti ovoce. Směs přivedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme borůvky a jahody a dále vaříme ještě asi 5 minut. |
3 | Přidáme strouhaný perník a znovu přivedeme k varu a povaříme ještě asi 3 minuty. Když polévka zhoustne sejmeme ji z ohně a za občasného promíchání necháme asi půl hodiny vychladnout. Spojíme sladkou a zakysanou smetanu, vmícháme je do polévky a dáme na několik hodin do lednice. |
4 | Porce před podáváním zdobíme ovocem. |
Poznámka
Můžeme nachystat i variantu této polévky s červeným vínem, které dodá polévce výraznější a méně sladkou chuť. Což může být lákavější pro dospělé. Víno volíme těžší červené například kalifornské nebo bulharské.