Lázeňský husí bujon - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lázeňský husí bujon
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29439 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Lázeňský husí bujon | |
0,2 cl | Becherovka |
3 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Husí sádlo |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Majoránka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 28,0mg |
Draslík | 724,3mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 327,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Cibule, Husí sádlo, Kopr čerstvý, Majoránka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Becherovka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lázeňský husí bujon postup přípravy receptu:
1 | Oloupané cibule pokrájíme nadrobno a v hrnci na husím sádle je zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky. |
2 | Omytý čerstvý kopr drobně pokrájíme a přidáme těsně před podáváním do bujonu. |
3 | Husí bujon [29083]: |
4 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
5 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
6 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
7 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
8 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |