Husí bujon s celestýnskými nudlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí bujon s celestýnskými nudlemi
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29444 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
celestýnské nudle | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,3 dl | Mléko polotučné |
5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 ks | Vejce slepičí |
Husí bujon [29083] | |
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí bujon s celestýnskými nudlemi | |
2 cl | Becherovka |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 97,5mg |
Draslík | 709,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 397,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopr čerstvý, Vejce slepičí, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Cibule, Majoránka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Becherovka, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husí bujon s celestýnskými nudlemi postup přípravy receptu:
1 | Připravíme celestýnské nudle s koprem: v míse našleháme vejce s polohrubou moukou a solí. Postupně přimícháme mléko, máslo a omytý, drobně pokrájený kopr. |
2 | Těstíčko našleháme metlou dohladka a necháme minimálně 10 minut "uležet". |
3 | V pánvi na rozpáleném másle rozlijeme těstíčko (tolik jako na palačinku) a pomocí rychlého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto usmažíme palačinku z každé strany dozlatova. Vychladlou srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky. (Postup opakujeme i u druhé palačinky.) |
4 | Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme husí sádlo a cibuli zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, přidáme 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky. |
5 | Do talířů rozdělíme celestýnské nudle, zalijeme bujonem a podáváme. |
6 | Husí bujon [29083]: |
7 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
8 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
10 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
11 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |