Prejtová polévka s játrovou paštikou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Prejtová polévka s játrovou paštikou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29461 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Prejtová polévka s játrovou paštikou | |
3 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Husí sádlo |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
1 kávová lžička | Majoránka |
100 g | Paštika z husích jater |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Prejt |
2 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
2 cl | Víno šumivé (sekt) |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 70,5mg |
Draslík | 773,5mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 249,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 85,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Cibule, Husí sádlo, Majoránka, Paštika z husích jater, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Kmín mletý, Pepř černý mletý, Prejt, Smetana zakysaná 14%, Víno šumivé (sekt), Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Prejtová polévka s játrovou paštikou postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a v hrnci na husím sádle zpěníme dorůžova. Přidáme prejt, ochutíme pepřem, solí (1/2 lžičky), mletým kmínem a majoránkou. Promícháme, zalijeme 1 litrem husího bujonu. |
2 | Pomalu při mírné teplotě polévku vaříme, přidáme odkapané kysané zelí, 2 cl sektu a vaříme 10 minut. |
3 | Játrovou husí paštiku smícháme v misce se zakysanou smetanou, pepřem, pomalu vmícháme do polévky a povaříme 3-4 minuty. |
4 | Podle chuti dosolíme a podáváme. |
5 | Husí bujon [29083]: |
6 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
7 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
8 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
9 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
10 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |