Husí polévka se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí polévka se švestkami
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29466 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí polévka se švestkami | |
50 g | Hrozinky |
400 g | Husí stehna |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Přesnídávka dětská |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Švestky sušené |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 248,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Hrozinky, Majoránka, Sůl, Švestky sušené, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Husí stehna, Petržel - nať, Přesnídávka dětská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husí polévka se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Omytá husí stehna vykostíme a dáme je vařit do 1 litru husího bujonu. Vaříme minimálně 15 minut. |
2 | Mezitím omyjeme a namočíme do bílého vína na 5 minut sušené švestky a hrozinky. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a s hrozinkami je dáme do polévky. |
3 | Uvařené maso pokrájíme na proužky a vložíme zpět do vývaru. |
4 | Omytou petrželovou nať, čerstvou majoránku a tymián svážeme a vložíme spolu se švestkami do vývaru. |
5 | Přimícháme 3 lžíce dětské jablečné výživy a podle chuti polévku dosolíme. V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí. |
6 | Každou porci posypeme mandlemi a podáváme. |
7 | Husí bujon [29083]: |
8 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
9 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
10 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
11 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
12 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |