Silný husí vývar s majoránkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Silný husí vývar s majoránkou
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29476 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
800 g | Husí drůbky |
3 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Silný husí vývar s majoránkou | |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Hřebíček |
200 g | Husí stehna |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 417,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 135,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Hřebíček, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Husí drůbky, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Husí stehna, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Silný husí vývar s majoránkou postup přípravy receptu:
1 | Do 1 litru husího vývaru vložíme očištěné a omyté husí stehno, očištěnou, omytou a na kusy pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek), hřebíček, nové koření, celý pepř a bobkový list. Vše vaříme 1 hodinu pod pokličkou při mírné teplotě tak, aby polévka jen probublávala. |
2 | Čerstvou majoránku omyjeme a otrháme lístky. |
3 | Uvařenou polévku přecedíme, osolíme podle chuti, přimícháme 1 dl Portského červeného vína a podáváme s lístky majoránky. |
4 | Husí bujon [29083]: |
5 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
6 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
7 | V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
8 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
9 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |