Recept

Čočková polévka s játry

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 155 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 115 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 29523
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Husí bujon [29083]
200 g Celer bulvový
2 polévková lžíce Celer - nať
2 ks Cibule
800 g Husí drůbky
3 ks Jalovec
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
1 polévková lžíce Pepř černý celý
1 ks Petržel kořen
2 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Sůl
5 dl Víno červené
8 dl Voda pitná
Čočková polévka s játry
100 g Anglická slanina
2 stroužek Česnek
1 ks Cibule
200 g Čočka červená
300 g Játra husí
1 kávová lžička Majoránka
150 g Mrkev kořen
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Pepř citronový
1,5 kávová lžička Sůl
2 polévková lžíce Víno portské

Nutriční hodnoty jedné porce

51% Kalorie 1,012 kcal
Kilojoule 4 236kJ
18% Sacharidy 66 g
269% Tuky 202 g
60% Sodík 1 g
60% Bílkoviny 34 g

Čočková polévka s játry postup přípravy receptu:

1

Den předem namočíme přebranou čočku do studené vody.

2

Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a česnek.

3

Druhý den čočku scedíme a dáme vařit do 1 litru husího bujonu, přidáme zeleninu, sůl (1 lžička), černý pepř, majoránku a vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 lžíce portského vína.

4

Omytá husí játra pokrájíme na nudličky. Prorostlou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi rozpustíme, přidáme játra a vše restujeme dozlatova. Nakonec játra ochutíme solí a citronovým pepřem. Před podáváním z polévky vyjmeme cibuli s česnekem.

5

Slaninu s játry rozdělíme do talířů, zalijeme čočkovou polévkou a podáváme.

6

Husí bujon [29083]:

7

Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

8

Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

9

V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

10

Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

11

Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept