Husí krémová polévka s játry a jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Husí krémová polévka s játry a jablky
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29529 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Husí bujon [29083] | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
3 ks | Jalovec |
800 g | Játra husí |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
Husí krémová polévka s játry a jablky | |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Husí sádlo |
250 g | Jablka |
300 g | Játra husí |
2 dl | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 105,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Játra husí, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Cibule, Husí sádlo, Jablka, Játra husí, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Mléko polotučné, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Husí krémová polévka s játry a jablky postup přípravy receptu:
1 | Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat. |
2 | Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky. |
3 | V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut. |
4 | Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré. |
5 | Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme. |
6 | Husí bujon [29083]: |
7 | Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. |
8 | Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. |
10 | Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. |
11 | Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. |