Bramborové a špenátové duo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové a špenátové duo
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 29755 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
680 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
20 g | Máslo čerstvé |
4 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 ks | Skořice celá |
250 g | Špenát listový čerstvý |
2 špetka | Sůl |
2000 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 4,0mg |
Draslík | 776,3mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Muškátový oříšek, Pomerančová kůra, Skořice celá, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové a špenátové duo postup přípravy receptu:
1 | Na bramborovou polévku nakrájíme brambory a mrkev nahrubo, (stranou si dáme 1 brambor). Vložíme do hrnce, zalijeme 1/2 vývaru, přidáme celou skořici, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Poté vyjmeme skořici a polévku rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem, vlijeme zpět do hrnce a necháme odstát. |
2 | Na špenátovou polévku rozpálíme v hrnci máslo a cca 5 minut na něm orestujeme nakrájenou cibuli. Špenát propereme, nahrubo nakrájíme, přidáme k cibuli společně s odloženým nakrájeným bramborem, pomerančovou kůrou a zalijeme zbylým vývarem. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zakryté poklicí vaříme zvolna cca 25 minut. Pomerančovou kůru vyjmeme a promixujeme. Pyré vlijeme do hrnce. |
3 | Obě polévky přivedeme téměř k varu a naservírujeme do talířů půl na půl, aby se nesmíchaly. |
4 | Dozdobíme proužky pomerančové kůry a ihned podáváme. |
Poznámka
2 proužky pomerančové kůry bez dužiny použijeme do polévky, několik tenkých proužků si připravíme na ozdobu.