Polévka z divoké kachny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z divoké kachny
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29780 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Křepelčí studený bujon [29586] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 špetka | Hřebíček mletý |
4 ks | Jalovec |
1 kg | Křepelka |
200 g | Kuřecí křídla |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Nové koření mleté |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
150 g | Petržel kořen |
150 g | Pórek |
0,5 dl | Rakytníková šťáva |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno madeira |
5 dl | Víno portské |
7 dl | Voda pitná |
Polévka z divoké kachny | |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Estragon |
300 g | Hlíva ústřičná |
400 g | Kachní prsa |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
6 polévková lžíce | Sherry brandy |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 222,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 287,6mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hřebíček mletý, Křepelka, Kuřecí křídla, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Estragon, Pepř bílý, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Nové koření mleté, Pepř 4 barev, Pórek, Rakytníková šťáva, Víno portské, Hlíva ústřičná, Kachní prsa, Kmín mletý, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z divoké kachny postup přípravy receptu:
1 | Omyté maso (prsní řízky) z divoké kachny pokrájíme na proužky a vložíme do mísy, zalijeme červeným vínem a necháme je marinovat 2 hodiny. |
2 | Očištěnou a omytou hlívu ústřičnou pokrájíme na proužky a podusíme ji v pánvi na bylinkovém másle. Estragon omyjeme, lístky otrháme a odložíme do misky. |
3 | Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mletý černý pepř, cibuli s česnekem zpěníme, přidáme pokrájené maso, promícháme a osmažíme dozlatova. |
4 | Přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, který přivedeme k varu, pak teplotu zmírníme a maso vaříme 6 minut. |
5 | Přidáme hlívu, estragonové lístky a 6 lžic Sherry brandy. Polévku dochutíme mletým kmínem, solí a bílým pepřem. |
6 | Nakonec do polévky přimícháme 0,5 dl smetany a podáváme. |
7 | Křepelčí studený bujon [29586]: |
8 | Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína. |
9 | Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu. |
10 | Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon. |
11 | Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. |
12 | Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme. |