Baklava plněná čokoládou a datlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Baklava plněná čokoládou a datlemi
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 29793 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
215 g | Čokoláda hořká |
144 g | Cukr krupice |
90 g | Cukr třtinový |
1 špetka | Hřebíček |
1 balení | Listové těsto |
100 g | Mandle |
150 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Nové koření mleté |
200 g | Ořechy lískové pražené |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 69,1mg |
Draslík | 461,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 7,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Cukr třtinový, Hřebíček, Mandle, Ořechy lískové pražené, Skořice mletá, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Nové koření mleté, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Baklava plněná čokoládou a datlemi postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme sirup. V pánvi smícháme šálek cukru, hnědý cukr, vodu, nové koření, mletý zázvor a mletý hřebíček. Zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit. |
2 | Na náplň vsypeme do mixéru opražené ořechy a mandle, na kousky nalámanou čokoládu (170 g), vypeckované datle, 2 lžíce cukru a skořici. Vše rozsekáme na nepříliš drobné kousky. Nasypeme do mísy a vmícháme ušlehané vejce. |
3 | Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací misku vymažeme máslem. Listové těsto vyválíme dotenka a zakryjeme vlhkou utěrkou. Máslo rozpustíme. |
4 | Jeden list těsta potřeme máslem, položíme přes něj další list a rovněž potřeme. Takto přeložíme celkem 8 listů. Dáme do připravené misky. Po celém povrchu rovnoměrně rozdělíme polovinu ořechové směsi. Stejně natřeme máslem a složíme dalších 8 listů, jimiž náplň přikryjeme. Zbytkem ořechové náplně potřeme povrch. Zakryjeme zbylými namazanými listy těsta (8 ks). Nožem rozřízneme obsah pekáčku na 4 pruhy a ty nařežeme ještě úhlopříčně. Takto nám vznikne 24 kousků ve tvaru kosočtverce. Zbytkem rozpuštěného másla polijeme povrch a pečeme 40 minut. Na baklavu nalijeme připravený sirup a necháme zcela vychladnout. |
5 | Zbytek čokolády nastrouháme na hotový zákusek, přes noc necháme odpočinout při pokojové teplotě. Podávat můžeme se šlehačkou. |