Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 29798 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
35 g | Máslo čerstvé |
1 hrst | Řeřicha |
250 g | Rýže parboiled s indiánskou |
150 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
250 g | Švestky sušené |
150 g | Sýr Gouda 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 36,0mg |
Draslík | 575,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Řeřicha, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Švestky sušené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Rýže parboiled s indiánskou, Sýr Gouda 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu začneme vařit rýži, dobu vaření však zkrátíme o 15 minut. |
2 | Rozpůlíme sušené švestky a vaříme je ve 1/4 l vody smíchané s citronovou šťávou do změknutí. Vaření trvá zhruba 10 minut. |
3 | Nakrájíme slaninu na 2-3 cm silné proužky a nastrouháme goudu. |
4 | Vymažeme máslem nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou. Postupně do formy střídáme vrstvy z rýže s vrstvami ze slaniny, švestek a tekutiny. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut. |
5 | Před podáváním posypeme pokrm řeřichou. |