Bramborovo- masová musaka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborovo- masová musaka
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 29807 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Lilek |
250 g | Máslo čerstvé |
1000 g | Maso mleté - mix |
0,5 l | Mléko polotučné |
200 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Muškátový oříšek |
8 g | Pepř černý mletý |
300 g | Rajčata |
12 g | Sůl |
300 g | Sýr Eidam cihla 30% |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 105,1mg |
Draslík | 546,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 400,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Lilek, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Maso mleté - mix, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborovo- masová musaka postup přípravy receptu:
1 | Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni. |
2 | Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme. |
3 | Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem. |