Chřestové rizoto s opraženými mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestové rizoto s opraženými mandlemi
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 29828 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
6 ks | Cibulka jarní |
3 polévková lžíce | Mandle |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže carnaroli |
1 špetka | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
100 ml | Víno bílé |
1,5 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 30,1mg |
Draslík | 493,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 5,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cibulka jarní, Mandle, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šafrán, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rýže carnaroli nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestové rizoto s opraženými mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Chřest k horní třetině oloupeme a odřízneme z něj dřevnaté konce. Nakrájíme jej na 3 cm dlouhé kousky a asi 20 minut ho povaříme v osolené vodě. |
2 | Obě části jarních cibulek nakrájíme na proužky. Na suché pánvi opražíme madle. Drůbeží vývar ochucený šafránem přivedeme k varu a poté jej udržujeme teplý. |
3 | V hrnci zahřejeme 1 polévkovou lžíci másla a podusíme na ní polovinu mandlí, chřest a bílou část jarních cibulek. Dusíme asi 4 minuty. Přidáme rýži, kterou krátce osmahneme. |
4 | Vše zalijeme bílým vínem a krátce povaříme. Přidáme 1/3 drůbežího vývaru a zamícháme. Pokaždé, když se tekutina vsákne, přilijeme další. Po 25 minutách by měla být rýže hotová. Musí být měkká, ale pevná. |
5 | Do hotového rizota vmícháme zbylé máslo, strouhaný parmezán a zelenou část jarních cibulek. Pikantně ochutíme solí a pepřem. Ozdobíme druhou polovinou opražených mandlí. |
Poznámka
Kvalitní chřest poznáme podle toho, že má pevné, zavřené hlavičky a pružné stonky. Známkou čerstvosti je také výrazná vůně koncových částí stonků.