Rizoto po provensálsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto po provensálsku
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 29831 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
1 polévková lžíce | Estragon |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
2 ks | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rajčata Cherry |
300 g | Rýže carnaroli |
150 g | Sýr Parmezán |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
200 ml | Víno bílé |
800 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 29,1mg |
Draslík | 691,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 97,8mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Estragon, Paprika žlutá, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Rajčata Cherry, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rýže carnaroli nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto po provensálsku postup přípravy receptu:
1 | Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Zahřejeme v hrnci 4 polévkové lžíce olivového oleje a necháme na něm cibuli s česnekem zesklovatět. |
2 | Přidáme rýži a dusíme tak dlouho, dokud její zrnka nezesklovatí. Přilijeme víno a dusíme tak dlouho, dokud se všechno víno nevsákne do rýže. |
3 | Za stálého míchání přiléváme horký vývar a vaříme asi 25 minut. Rýže musí být pevná, ale měkká. |
4 | Nakrájíme na tenké plátky cuketu, rozpůlíme cherry rajčata, nahrubo nakrájíme papriky. |
5 | V pánvi zahřejeme zbytek olivového oleje a podusíme na něm nejprve papriku, poté cuketu, pak promícháme a přidáme rajčata. Vše udržujeme teplé. |
6 | Smícháme rýži se zeleninou, parmezánem a podle chuti opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami. |
Poznámka
Vhodná příloha k telecím plátkům.