Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29875 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549] | |
---|---|
1 kg | Bažant obecný |
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
200 g | Kuřecí drůbky |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Víno červené |
7 dl | Voda pitná |
Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem | |
2 ks | Česnek |
100 g | Cuketa |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
150 g | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
80 g | Rajčata Cherry |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 320,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 789,0mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bažant obecný, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kuřecí drůbky, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Cuketa, Kopr čerstvý, Lilek, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rajčata Cherry nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem postup přípravy receptu:
1 | Čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupaný česnek prolisujeme a přimícháme do polévky spolu s koprem. |
2 | Omytý lilek rozkrojíme na 2 cm plátky, které osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách je opláchneme pod tekoucí vodou, plátky osušíme a rozkrájíme na kostičky. Omytou cuketu rozkrojíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na kostičky. Omytá sherry rajčata rozkrájíme na poloviny. |
3 | V hrnci si rozpustíme máslo a zamícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, pak na něm krátce podusíme kromě kopru všechnu zeleninu. |
4 | Zalijeme ji 1 litrem vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut. |
5 | Oloupaný česnek prolisujeme, přimícháme do bujonu spolu s mletým barevným pepřem, koprem, dochutíme 1 lžičkou soli, povaříme 1-2 minuty a podáváme. |
6 | Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]: |
7 | Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína. |
8 | Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek. |
9 | Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme. |