Rýží plněné vinné listy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýží plněné vinné listy
Rýží plněné vinné listy
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 29895 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
400 g | Hovězí maso mleté |
0,3 kávová lžička | Kmín římský |
1 kávová lžička | Kurkuma |
0,3 kávová lžička | Muškátový oříšek |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
400 g | Rýže arborio |
1 špetka | Sůl |
500 g | Vinné listy |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 62,0mg |
Draslík | 813,4mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,8mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí maso mleté, Kmín římský, Kurkuma, Muškátový oříšek, Pepř cayenský, Rajčata, Sůl, Vinné listy mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže arborio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýží plněné vinné listy postup přípravy receptu:
1 | Opláchnutou rýži necháme okapat a v míse smícháme se solí, pepřem, kurkumou, kmínem, strouhaným muškátovým oříškem a cayenským pepřem. |
2 | Rajčata vykrojíme a nakrájíme na kostičky. Česnek jemně nasekáme. |
3 | Opláchnutou petržel dosucha otřepeme, nasekáme a smícháme s rýží, rajčaty, česnekem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. |
4 | Na suché teflonové pánvi zprudka opečeme mleté maso, necháme vychladnout a poté vmícháme do rýže. |
5 | Studenou vodou opláchneme vinné listy a necháme okapat. Rozložíme je hladkou stranou dospod a odstraníme řapíky. |
6 | Na střed každého listu naneseme 2 kávové lžičky náplně a založíme nejprve konce listů, pak jejich okraje a nakonec listy zavineme. |
7 | Závitky vložíme do hrnce se zbylým olejem. Zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Zatížíme obráceným talířem. |
8 | Vodu přivedeme k varu, odebereme talíř a při střední teplotě dusíme asi 50 minut. Podáváme jak horké, tak studené. |
Poznámka
Vhodnou přílohou je našlehaný osolený jogurt s kostičkami okurky.