Dunajská rybí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dunajská rybí polévka
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29975 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
1 ks | Jalovec |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Dunajská rybí polévka | |
200 g | Celer řapíkatý |
3 ks | Česnek |
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Šafrán |
3 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 kg | Sumec filety |
2 cl | Vermut bílý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 179,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 118,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Celer řapíkatý, Česnek, Citrony, Pepř bílý, Rajčata, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Kmín mletý, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Petržel kudrnka, Šafrán, Sumec filety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Vermut bílý nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dunajská rybí polévka postup přípravy receptu:
1 | Omyté filety osolíme, posypeme mletým barevným pepřem, drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, pak sumce pokrájíme na menší kousky a odložíme do mísy. |
2 | Zeleninu: šalotku, česnek, řapíkatý celer, cherry rajčata, petrželovou nať očistíme a omyjeme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, celer na tenké pásky a rajčata rozpůlíme. |
3 | Z petrželové natě - kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu. |
4 | Šalotku a česnek zpěníme v hrnci na rozpáleném másle dorůžova, přimícháme 0,5 lžičky šafránu, přilijeme 1 litr rybího bujonu, přidáme kousky sumce, řapíkatý celer, rajčata a při mírné teplotě vaříme asi 5 minut. |
5 | Polévku ochutíme solí, pepřem, 2 cl suchého vermutu, promícháme a podáváme ozdobenou lístky petrželky. |
6 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
7 | Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
8 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
9 | V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
10 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |