Rybí knedlíčkový bujon - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí knedlíčkový bujon
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29976 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
knedlíčky | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Lín |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Nové koření mleté |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Rybí knedlíčkový bujon | |
250 g | Chřest bílý |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 139,3mg |
Draslík | 982,5mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 240,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Chřest bílý, Koriandr čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lín, Mouka pšeničná hrubá, Nové koření mleté, Petržel - nať, Smetana zakysaná 14%, Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Pepř citronový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí knedlíčkový bujon postup přípravy receptu:
1 | 1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit. |
2 | Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme. |
3 | Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo). |
4 | Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. |
5 | Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem. |
6 | Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál. |
7 | Bujon podáváme s lístky koriandru. |
8 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
9 | Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
10 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
11 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
12 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |