Rybí bramboračka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí bramboračka
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30000 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Rybí bramboračka | |
250 g | Brambory |
80 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Víno burgundské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 96,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 260,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,3mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Víno burgundské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí bramboračka postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli, mrkev, brambory a celer omyjeme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev s celerem na nudličky a cibuli krájíme nadrobno. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Petrželovou nať a libeček omyjeme a drobně nasekáme. |
2 | V hrnci si rozpustíme máslo a přimícháme do něj 1/2 lžičky černého pepře, potom přidáme cibuli, zpěníme, doplnímeme mrkev s celerem, libečkem, promícháme a dusíme přibližně 2 minuty. Přilijeme litr rybího vývaru, vložíme do něj pokrájené brambory, rajčata, když přijde k varu, zmírníme teplotu a povaříme 8 - 10 minut. |
3 | Ke konci vaření přimícháme 3 lžíce burgundského vína, dochutíme solí a vaříme asi 2 minuty. |
4 | Porce polévky podáváme posypané petrželovou natí. |
5 | Rybí vývar s fenyklem: |
6 | Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
7 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud je máme). |
8 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, poté přilijeme 0,5 dl bílého vína a litr vody, jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou. Vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
9 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.