Polévka se štikou a olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka se štikou a olivami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30015 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Polévka se štikou a olivami | |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Olivy černé |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
600 g | Štika obecná |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
50 g | Sýr smetanový tavený 45% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 163,8mg |
Draslík | 910,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 170,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,6mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Máslo čerstvé, Olivy černé, Pepř citronový, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka), Štika obecná, Sýr smetanový tavený 45% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka se štikou a olivami postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Nakládané černé olivy scedíme, vypeckujeme, pokrájíme na kroužky. |
2 | Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Filety ze štiky omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, pokrájíme na kostky velikosti sousta. |
3 | V hrnci na rozpáleném oleji s máslem zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou štiku, osolíme, opepříme citronovým pepřem, posypeme sladkou paprikou, promícháme a dusíme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a vaříme 6-8 minut. |
4 | V hrnečku rozmícháme dohladka tavený sýr se sladkou smetanou a směs vmícháme do polévky. |
5 | Dochutíme solí, přimícháme pokrájenou petrželku a podáváme. |
6 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
7 | Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
8 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
9 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
10 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |