Špenátová polévka s cejnem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 99 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová polévka s cejnem
Celkový čas: | 99 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 49 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30019 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Rybí vývar s fenyklem [29924] | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
200 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rybí hlavy |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Špenátová polévka s cejnem | |
600 g | Cejn velký |
2 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
200 g | Špenát listový čerstvý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 90,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 169,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,3mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Citronová šťáva, Řeřicha, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Oregano čerstvé, Paprika mletá pálivá, Petržel kudrnka, Cejn velký, Máslo čerstvé, Pepř citronový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová polévka s cejnem postup přípravy receptu:
1 | Špenátové listy omyjeme a natrháme na menší kousky. Oloupaný česnek prolisujeme. Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. Filety z cejna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kostky velikosti sousta. |
2 | V hrnci na rozpáleném másle podusíme špenát, přimícháme česnek a kousky cejna, osolíme, opepříme citronovým pepřem, posypeme špetkou chilli, promícháme a dusíme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a vaříme 6 minut. Dochutíme solí, každou porci posypeme řeřichou a podáváme. |
3 | Rybí vývar s fenyklem [29924]: |
4 | Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. |
5 | Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). |
6 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. |
7 | Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. |