Masové kuličky přelité omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Masové kuličky přelité omáčkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | koudová |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (6%) |
ID receptu: | 30021 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
3 polévková lžíce | Bazalka |
2 ks | Česnek |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
455 g | Hovězí maso mleté |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Pyré rajčatové |
400 g | Rajčata |
2 g | Sůl |
5 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
55 g | Tapenáda se zelenými olivami |
1 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Veka |
200 ml | Víno červené |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 142,4mg |
Draslík | 748,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cukr krupice, Hovězí maso mleté, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pyré rajčatové, Tapenáda se zelenými olivami, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Masové kuličky přelité omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy si nakrájíme kousíčky veky, přilijeme mléko a necháme je odležet asi 5 minut. Ručně propracujeme směs z mletého hovězího masa, česneku, parmezánu, bazalky a koření s vejci. Ze vzniklé kašičky vytvarujeme kuličky, asi 20-24 kuliček potom necháme v lednici na 30 minut vychladit. |
2 | Ve vetším rendlíku si rozpálíme olej, vložíme masové kuličky a z obou stran orestujeme. Po této úpravě je necháme nad ubrouskem okapat. Z rendlíku odstraníme olej a vyrobíme v něm chutnou omáčku, která se skládá z rajčat, vývaru, vína, 300 ml vody a protlaku z rajčat. Tuto směsku nakonec dobře a chutně okořeníme. Omáčku povaříme na mírně rozehřáté plotýnce a necháme ji podusit zhruba 20 minut. Na závěr do omáčky vložíme masové kuličky a za stálého míchání vše dohromady vaříme cca 10 minut. Nezapomeneme tuto dobrotu ochutit pepřem, solí, cukrem a olivami. Samozřejmě vše necháme nějakou dobu ohřát. Hotové jídlo ozdobíme bazalkou případně posypeme strouhaným sýrem. |
Poznámka
Nakrájená veka je na kostičky a bez kůrky. Na omáčku jsou vhodné tyto suroviny: nakrájená rajčata s bylinkami, červené nebo bílé víno, popř. vývar, pyré ze sušených rajčat, cukr, vypeckované černé olivy.