Recept

Bujon z mušlí na japonský způsob

  • Japonsko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 30109
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Bujon z mušlí a ryb [30049]
3 stroužek Česnek
2 špetka Chilli koření mleté
1 ks Chilli paprička
4 polévková lžíce Máslo bylinkové
8 ks Mušle svatojakubské
500 g Mušle Venušiny
2 špetka Nové koření mleté
1 kávová lžička Pepř černý celý
300 g Rajčata
250 g Rybí hlavy
250 g Rybí odřezky
3 ks Šalotka
1,5 kávová lžička Sůl
0,5 l Víno bílé
1 l Voda pitná
2 špetka Zázvor mletý
Bujon z mušlí na japonský způsob
5 polévková lžíce Granule dashi
10 g Řasy Kombu

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 537 kcal
Kilojoule 2 247kJ
12% Sacharidy 43 g
19% Tuky 14 g
64% Sodík 1 g
72% Bílkoviny 40 g

Bujon z mušlí na japonský způsob postup přípravy receptu:

1

V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně 1 hodinu malý kousek Kombu asi 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do bujonu. Ještě přidáme 50 g Bonito rybích lupínků (sušené rybí vločky z tuňáka) a přimícháme 5 lžic prášku Dashi a vaříme 10 minut a podáváme.

2

Bujon z mušlí a ryb [30049]:

3

Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

4

Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

5

Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

6

Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

7

Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Poznámka

Dashi je vývarový granulovaný koncentrát v podobě prášku. Vyráběný ze sušeného bonita (malého tuňáka). Používá se stejně jako instantní bujón, např. v kostce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept