Bujon s rýžovými nudlemi a platýzem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujon s rýžovými nudlemi a platýzem
Bujon s rýžovými nudlemi a platýzem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30114 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Bujon s rýžovými nudlemi a platýzem | |
4 polévková lžíce | Granule dashi |
250 g | Nudle rýžové |
3 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
300 g | Platýz - filety |
10 g | Řasy Kombu |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 80,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 54,2mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,6mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Nudle rýžové, Platýz - filety mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Omáčka sojová světlá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky, Granule dashi, Řasy Kombu nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bujon s rýžovými nudlemi a platýzem postup přípravy receptu:
1 | V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně asi |
2 | 1 hodinu malý kousek řasy Kombu přibližně 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do bujonu. |
3 | 300 g filetů z platýze omyjeme a pokrájíme na kousky. Vložíme je do polévky, přimícháme 4 lžíce prášku Dashi a rýžové nudle. Vaříme asi 6 minut, přimícháme 3 lžíce sójové omáčky a podáváme. |
4 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
5 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
6 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
7 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
8 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
9 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |