Pikantní polévka se slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní polévka se slávkami
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30131 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Pikantní polévka se slávkami | |
4 ks | Bageta |
150 g | Hrášek |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kg | Mušle slávky |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Gouda 45% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 200g |
---|---|
Cholesterol | 169,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 456,8mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,9mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Bageta, Hrášek, Kopr čerstvý, Mušle slávky, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Sýr Gouda 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní polévka se slávkami postup přípravy receptu:
1 | 1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!! |
2 | Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 1.5 litrem bujonu z mušlí a vaříme je 10 minut. |
3 | Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru. |
4 | Rajčata a kopr omyjeme. Rajčata pokrájíme na osminky. Kopr nakrájíme nadrobno. |
5 | V pánvi rozpustíme máslo, přimícháme 1/2 lžičky pepře a rajčata podusíme. Směs dáme do bujonu, přidáme zelený hrášek a vaříme asi 5 minut. Nakonec přimícháme podle chuti sůl a pepř. |
6 | Do misky si nastrouháme tvrdý sýr. 4 bagety posypeme sýrem a dáme je zapéct dozlatova do předem vyhřáté trouby. (Pečeme při 200°C 3 -4 minuty). |
7 | Do polévky přimícháme kopr a podáváme s opečenými bagetami. |
8 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
9 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
10 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
11 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
12 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
13 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |