Recept

Pikantní polévka se slávkami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 30131
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Bujon z mušlí a ryb [30049]
3 stroužek Česnek
2 špetka Chilli koření mleté
1 ks Chilli paprička
4 polévková lžíce Máslo bylinkové
8 ks Mušle svatojakubské
500 g Mušle Venušiny
2 špetka Nové koření mleté
1 kávová lžička Pepř černý celý
300 g Rajčata
250 g Rybí hlavy
250 g Rybí odřezky
3 ks Šalotka
1,5 kávová lžička Sůl
0,5 l Víno bílé
1 l Voda pitná
2 špetka Zázvor mletý
Pikantní polévka se slávkami
4 ks Bageta
150 g Hrášek
1 polévková lžíce Kopr čerstvý
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 kg Mušle slávky
0,5 kávová lžička Pepř bílý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
150 g Rajčata
1,5 kávová lžička Sůl
150 g Sýr Gouda 45%

Nutriční hodnoty jedné porce

87% Kalorie 1,716 kcal
Kilojoule 7 179kJ
56% Sacharidy 200 g
58% Tuky 43 g
207% Sodík 4 g
198% Bílkoviny 111 g

Pikantní polévka se slávkami postup přípravy receptu:

1

1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!!

2

Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 1.5 litrem bujonu z mušlí a vaříme je 10 minut.

3

Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru.

4

Rajčata a kopr omyjeme. Rajčata pokrájíme na osminky. Kopr nakrájíme nadrobno.

5

V pánvi rozpustíme máslo, přimícháme 1/2 lžičky pepře a rajčata podusíme. Směs dáme do bujonu, přidáme zelený hrášek a vaříme asi 5 minut. Nakonec přimícháme podle chuti sůl a pepř.

6

Do misky si nastrouháme tvrdý sýr. 4 bagety posypeme sýrem a dáme je zapéct dozlatova do předem vyhřáté trouby. (Pečeme při 200°C 3 -4 minuty).

7

Do polévky přimícháme kopr a podáváme s opečenými bagetami.

8

Bujon z mušlí a ryb [30049]:

9

Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

10

Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

11

Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

12

Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

13

Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept