Rybí polévka s treskou a slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí polévka s treskou a slaninou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30170 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Rybí polévka s treskou a slaninou | |
200 g | Brambory |
500 g | Filety z tresky tmavé |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
1 ks | Limetka |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
300 g | Zeleninová směs jarní - mražená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 69,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 63,5mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Brambory, Limetka, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Kmín mletý, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Zeleninová směs jarní - mražená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky, Filety z tresky tmavé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí polévka s treskou a slaninou postup přípravy receptu:
1 | Omyté filety z tresky osušíme a pokapeme šťávou z limetky, opepříme, posypeme paprikou, pokrájíme na menší kusy a odložíme na 10 minut do mísy. |
2 | Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. |
3 | Prorostlou slaninu nakrájíme na proužky a usmažíme ji v hrnci dozlatova. Přidáme tresku, promícháme a krátce osmahneme. |
4 | Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a vložíme kostky brambor. |
5 | Když polévka přijde k varu, vložíme mraženou jarní zeleninu a vaříme 5 - 7 minut. |
6 | Polévku dochutíme solí, mletým kmínem, petrželkou a podáváme. |
7 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
8 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
9 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
10 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
11 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
12 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |