Recept

Polévka se slávkami na holandský způsob

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 65 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 30172

Ingredience

Bujon z mušlí a ryb [30049]
2 špetka Chilli koření mleté
1 ks Chilli paprička
500 g Mušle Venušiny
8 ks Mušle svatojakubské
4 polévková lžíce Máslo bylinkové
2 špetka Nové koření mleté
1 kávová lžička Pepř černý celý
300 g Rajčata
250 g Rybí hlavy
250 g Rybí odřezky
1,5 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná
0,5 l Víno bílé
2 špetka Zázvor mletý
3 stroužek Česnek
3 ks Šalotka
Polévka se slávkami na holandský způsob
3 ks Cibule
4 ks Cibulka jarní
0,5 dl Gin
250 g Hlíva ústřičná
0,5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
200 g Mrkev kořen
1 kg Mušle slávky
1 polévková lžíce Máslo bylinkové
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
6 dl Víno bílé
2 ks Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

59% Kalorie 1,165 kcal
Kilojoule 4 876kJ
20% Sacharidy 73 g
205% Tuky 154 g
116% Sodík 2 g
132% Bílkoviny 75 g

Polévka se slávkami na holandský způsob postup přípravy receptu:

1

Očistíme a omyjeme hlivu ústřičnou a pokrájíme ji na proužky.

2

Očistíme a omyjeme jarní cibulku (hlavně bílé části a pokrájíme na kroužky.

3

1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!!

4

Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem a mrkví. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, mrkev pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo. Nejdříve zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev a vše dusíme 3-5 minut.

5

Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 0.5 litrem bujonu z mušlí, 0.5 dl ginu a 6 dl bílého vína a vaříme je 10 minut.

6

Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru a přidáme podušenou zeleninu s houbami a pomalu vaříme dalších 5 minut.

7

V pánvi rozpustíme máslo a pokrájenou jarní cibulku zpěníme. Přisypeme hladkou moukou (1/2 lžíce), promícháme, přidáme 1 dl smetany a vymícháme tak, abychom neměli hrudky a směs pomalu přimícháme do vařící polévky.

8

Povaříme ji asi 1 - 2 minuty, dochutíme solí, pepřem a podáváme.

9

Bujon z mušlí a ryb [30049]:

10

Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

11

Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

12

Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

13

Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

14

Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept