Polévka se slávkami na holandský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka se slávkami na holandský způsob
Polévka se slávkami na holandský způsob
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30172 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Bujon z mušlí a ryb [30049] | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
4 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
8 ks | Mušle svatojakubské |
500 g | Mušle Venušiny |
2 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata |
250 g | Rybí hlavy |
250 g | Rybí odřezky |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Polévka se slávkami na holandský způsob | |
2 ks | Česnek |
3 ks | Cibule |
4 ks | Cibulka jarní |
0,5 dl | Gin |
250 g | Hlíva ústřičná |
1 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mrkev kořen |
1 kg | Mušle slávky |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 153,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 55,9mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,0mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Zázvor mletý, Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Gin, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mušle svatojakubské, Mušle Venušiny, Nové koření mleté, Hlíva ústřičná, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy, Rybí odřezky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka se slávkami na holandský způsob postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme hlivu ústřičnou a pokrájíme ji na proužky. |
2 | Očistíme a omyjeme jarní cibulku (hlavně bílé části a pokrájíme na kroužky. |
3 | 1 kg slávek dobře očistíme a omyjeme. Odstraníme jim tykadla. Pokud jsou slávky poškozené nebo otevřené a když na ně poklepeme a nezavřou se - vyhodíme!! |
4 | Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem a mrkví. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, mrkev pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo. Nejdříve zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev a vše dusíme 3-5 minut. |
5 | Mušle vložíme do hrnce, zalijeme 0.5 litrem bujonu z mušlí, 0.5 dl ginu a 6 dl bílého vína a vaříme je 10 minut. |
6 | Z vývaru vyjmeme mušle a lastury odstraníme. Mušle vrátíme do vývaru a přidáme podušenou zeleninu s houbami a pomalu vaříme dalších 5 minut. |
7 | V pánvi rozpustíme máslo a pokrájenou jarní cibulku zpěníme. Přisypeme hladkou moukou (1/2 lžíce), promícháme, přidáme 1 dl smetany a vymícháme tak, abychom neměli hrudky a směs pomalu přimícháme do vařící polévky. |
8 | Povaříme ji asi 1 - 2 minuty, dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
9 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
10 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
11 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
12 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
13 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
14 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |