Staročeská vánoční polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeská vánoční polévka
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 30194 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
150 g | Hrách žlutý předvařený |
1 ks | Hřebíček |
150 g | Kapří jikry |
2 kg | Kapr obecný |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mlíčí z kapra |
4 ks | Nové koření celé |
6 ks | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rybí hlavy |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 325,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 295,3mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,3mg |
Vitamín E | 4,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček, Kapří jikry, Kapr obecný, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách žlutý předvařený, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Mlíčí z kapra, Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeská vánoční polévka postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách. |
2 | Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme. |
3 | Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s kořením, solí a cibulí. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a v části uvaříme mlíčí a jikry, které poté vyjmeme a pokrájíme. Obereme maso z hlav a ocasních porcí kapra. |
4 | Zeleninu smažíme na 1,5 lžíci másla. Do hlubší pánve vsypeme mouku a smažíme na zbylém másle, až zezlátne. Přilijeme po částech přecezený vývar a dobře rozšleháme a provaříme. Do vývaru propasírujeme uvařený hrách, přidáme pokrájené mlíčí, jikry, rybí maso, zeleninu, chvíli povaříme, odstavíme a přimícháme posekanou petrželovou nať. |
Poznámka
Do vývaru přimícháme dva stroužky česneku. Místo uvařeného hrachu přidáme přecezený sterilovaný hrách. Místo hrachu přimícháme přecezenou sterilovanou kukuřici.