Pochoutkový humrový bujon s krevetami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pochoutkový humrový bujon s krevetami
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30209 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
marinované krevety | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
200 g | Krevety tygří - loupané |
0,5 polévková lžíce | Limetková kůra |
0,5 polévková lžíce | Limetková šťáva |
40 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 špetka | Zázvor mletý |
Humrový bujon [30179] | |
200 g | Celer řapíkatý |
700 g | Humr |
200 g | Kedlubna |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
6 ks | Krevety tygří - loupané |
1 polévková lžíce | Máslo |
2 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
300 g | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Pochoutkový humrový bujon s krevetami | |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 902,9mg |
Draslík | 504,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 190,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Limetková šťáva, Med včelí, Sůl, Zázvor mletý, Celer řapíkatý, Humr, Kedlubna, Kmín celý, Nové koření celé, Paprika červená, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Kopr čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Limetková kůra, Máslo čerstvé, Olej olivový, Krevety tygří - loupané, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Protlak rajčatový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pochoutkový humrový bujon s krevetami postup přípravy receptu:
1 | Limetku omyjeme a nastrouháme, pak vymačkáme šťávu. Zázvor oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. |
2 | Připravíme si marinované krevety: V pánvi si rozehřejeme máslo s olivovým olejem, které dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, chilli, limetkovou šťávu, limetkovou nastrouhanou kůru, sůl, zázvor a med. |
3 | Při mírné teplotě směs dobře vymícháme a promícháme s omytými krevetami. Necháme marinovat 10-15 minut. Pak si rozpálíme pánev s olivovým olejem a marinované krevety prudce restujeme z každé strany přibližně 4-7 minut. (Loupané krevety restujeme jen 4 minuty). |
4 | Omyjeme svazek kopru (2 lžíce). Polovinu svazku svážeme nití a z poloviny kopru otrháme jemné lístky, které použijeme na ozdobu. |
5 | Přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu, vložíme do něj svázaný kopr a při mírné teplotě vaříme 4 minuty a svazek kopru vyjmeme, polévku dochutíme solí. |
6 | Do talířů rozdělíme orestované krevety, zalijeme bujonem, posypeme koprem a podáváme. |
7 | Humrový bujon [30179]: |
8 | Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. |
9 | Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. |
10 | V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. |
11 | Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. |
12 | Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. |