Humří polévka s cibulkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humří polévka s cibulkou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30255 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Humrový bujon [30179] | |
---|---|
200 g | Celer řapíkatý |
700 g | Humr |
200 g | Kedlubna |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
6 ks | Krevety tygří - loupané |
2 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
300 g | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Humří polévka s cibulkou | |
4 ks | Cibule perlová |
200 g | Cibulka jarní |
300 g | Krab nakládaný |
3 polévková lžíce | Limetková šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Omáčka sójová |
3 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 polévková lžíce | Sójová pasta Miso |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 1g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 142,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 120,8mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Humr, Kedlubna, Kmín celý, Nové koření celé, Paprika červená, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Cibulka jarní, Krab nakládaný, Limetková šťáva, Sezam - semena, Sójová pasta Miso mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Protlak rajčatový, Cibule perlová, Máslo čerstvé, Omáčka sójová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Humří polévka s cibulkou postup přípravy receptu:
1 | Zelenou cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Očistíme 4 cibulky perlovky. |
2 | V pánvi nasucho opražíme dozlatova sezamová semínka. |
3 | V hrnci rozpustíme máslo a cibuli podusíme. Přilijeme 1 litr humrového bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přimícháme 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pasty Miso a 3 lžíce limetkové šťávy. Přidáme 300 g konzervovaného krabího masa. |
4 | Vše vaříme maximálně 6 minut. |
5 | Polévku posypeme sezamovými semínky a podáváme. |
6 | Humrový bujon [30179]: |
7 | Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. |
8 | Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. |
9 | V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. |
10 | Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. |
11 | Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. |