Karamelový bujon s divokou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamelový bujon s divokou rýží
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30271 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Karamelový bujon s divokou rýží | |
200 g | Čekanka |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,3 šálek | Rýže černá |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 936,1mg |
Vláknina | 34g |
Vitamín A | 282,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Čekanka, Cibule, Cukr třtinový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Kmín mletý, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Rýže černá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Karamelový bujon s divokou rýží postup přípravy receptu:
1 | Předem uvaříme černou rýži: 1/3 šálku černé (divoké) rýže důkladně propláchneme vodou. Dáme do menšího hrnce, zalijeme 2.5 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 - 40 minut a necháme pod pokličkou dojít. |
2 | Cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Dochutíme solí, mletým kmínem, přidáme uvařenou černou rýži, posypeme každou porci petrželkou a podáváme. |
4 | Zeleninový bujon [30258]: |
5 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
6 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
7 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
8 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
9 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
10 | Případně dochutíme solí a pepřem. |