Bramborová krémová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová krémová polévka
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30275 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
0,5 l | Voda pitná |
Bramborová krémová polévka | |
300 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Pažitka |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 102,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Brambory, Cibule, Koriandr čerstvý, Pažitka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová krémová polévka postup přípravy receptu:
1 | Koriandr omyjeme, svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 15 minut, pak svazek koriandru vyjmeme. |
2 | Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. |
3 | Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je doměkka. Pak je scedíme a rozmačkáme na kaši. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme ji v hrnci na másle. Přidáme k ní bramborovou kaši, promícháme, přisypeme 2-3 lžíce polohrubé mouky, za stálého míchání přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, dobře promícháme, vaříme jen 1-2 minuty, dochutíme solí, posypeme pažitkou a podáváme. |
4 | Zeleninový bujon [30258]: |
5 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
6 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
7 | Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
8 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
9 | Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
10 | Případně dochutíme solí a pepřem. |