Španělský dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Španělský dort
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 30278 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
180 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Máta |
500 ml | Mléko polotučné |
100 g | Rybíz červený |
1 ks | Vanilkový lusk |
4 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 211,1mg |
Draslík | 122,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Máta, Rybíz červený, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Španělský dort postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vytřeme máslem. Smícháme vodu a 80 g cukru a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Přidáme několik kapek citronové šťávy a nalijeme do formy. |
2 | V hrnci smícháme mléko, podélně rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Odstavíme, dosypeme zbývající cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. |
3 | V míse našleháme vejce a žloutky, z mléka vyjmeme vanilku a mléko všleháme do vajec. Směs přecedíme a nalijeme do dortové formy. Formu postavíme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do dvou třetin výšky formy. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 75-90 minut. Upečený dort necháme vychladnout a poté jej vložíme alespoň na 24 hodin do lednice. |
5 | Dort vyjmeme z formy, ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme. |
Poznámka
Citronová šťáva zabrání přílišnému zhnědnutí sirupu.