Polévka z brambor a mušlí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z brambor a mušlí
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 30280 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
450 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
750 g | Mušle slávky |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 g | Slanina vepřová |
3 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Těstoviny Conchiglie |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 322,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,9mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Těstoviny Conchiglie mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z brambor a mušlí postup přípravy receptu:
1 | Pod studenou vodou zbavíme mušle řas a vydrhneme je. Vyhodíme každou mušli, která se hned nezavře, když na ni ostře poklepeme. |
2 | Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu, přidáme olej, mušle a špetku pepře. Vaříme mušle tak dlouho, dokud se neotevřou a vyhodíme každou mušli, která zůstane zavřená. Poté necháme mušle okapat a vodu, v níž se vařily, uschováme. Vyndáme mušle ze skořápek. |
3 | V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, česnek a cibuli, smažíme 4 minuty. Přidáme opatrně mouku. Přilijeme 1,2 l uschované tekutiny. |
4 | Přidáme nakrájené brambory a vaříme 5 minut. Přidáme těstoviny a dalších 10 minut povaříme. Poté přidáme citronovou šťávu, smetanu, špetku soli a nakonec mušle. |
5 | Smícháme žloutky se 2 lžícemi zbylé tekutiny, ve které se vařily mušle, přidáme vše do pánve a vaříme 4 minuty. |
6 | Poté můžeme polévku okamžitě podávat ozdobenou čerstvou petrželkou. |