Polévka s kadeřávkem a klobásou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s kadeřávkem a klobásou
Polévka s kadeřávkem a klobásou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30304 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Polévka s kadeřávkem a klobásou | |
1 ks | Bobkový list |
250 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Hořčice |
1 polévková lžíce | Husí sádlo |
600 g | Kapusta kadeřavá |
100 g | Klobása Dunajská |
1 polévková lžíce | Majoránka |
100 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
80 g | Petržel kořen |
50 g | Slanina vepřová |
0,5 dl | Smetana 12% (konzumní) |
2 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 36,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 322,5mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 323,1mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Bobkový list, Brambory, Cibule, Husí sádlo, Majoránka, Pepř bílý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Hořčice, Kapusta kadeřavá, Klobása Dunajská, Mrkev kořen, Nové koření mleté, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s kadeřávkem a klobásou postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta). |
2 | Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. |
3 | Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka. |
4 | V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut. |
5 | Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme. |
6 | Zeleninový bujon [30258]: |
7 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
8 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
9 | Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
10 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
11 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
12 | Případně dochutíme solí a pepřem. |