Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30310 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
směs na knedlíčky | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
100 g | Gouda |
500 g | Mangold |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Zeleninový bujon [30258] | |
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky | |
2 špetka | Chilli koření mleté |
4 plátek | Chléb toastový |
2 polévková lžíce | Kapary |
1 polévková lžíce | Worcester omáčka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 202,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 522,9mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 129,6mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mangold, Pepř bílý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Chilli koření mleté, Chléb toastový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Gouda, Petržel - nať, Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Kapary mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Worcester omáčka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si směs na knedlíčky: Dobře omytý mangold vložíme na |
2 | 1 minutu do vařící osolené vody (blanšírujeme ho), pak ho scedíme, necháme odkapat, dáme do mísy a rozmixujeme na kaši. Přidáme nastrouhaný sýr (Gouda), 3 celá vejce, 200 g strouhanky, bílý mletý pepř, prolisovaný česnek a omytou, drobně pokrájenou petrželku. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme malé knedlíčky. |
3 | Přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, zmírníme teplotu a vaříme asi 7 minut. Přimícháme 2 lžíce kaparů a dochutíme worcestrovou omáčkou a chilli. |
4 | 4 plátky toustového chleba opečeme v topinkovači. |
5 | K bujonu s knedlíčky podáváme opečený chléb. |
6 | Zeleninový bujon [30258]: |
7 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
8 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
9 | Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
10 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
11 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
12 | Případně dochutíme solí a pepřem. |