Polévka s brokolicí a květákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s brokolicí a květákem
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30338 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Polévka s brokolicí a květákem | |
150 g | Anglická slanina |
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
50 g | Celer bulvový |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Pesto |
50 g | Petržel kudrnka |
200 g | Romanesco |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
2 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 55,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 39g |
Vitamín A | 351,1mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 131,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Anglická slanina, Bazalka, Celer bulvový, Květák, Muškátový oříšek, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pesto, Petržel kudrnka, Romanesco, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s brokolicí a květákem postup přípravy receptu:
1 | Anglickou slaninu pokrájíme na plátky a v hrnci je z každé strany osmažíme dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. |
2 | Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | V hrnci na rozpáleném másle a omastku ze slaniny podusíme kořenovou zeleninu. |
4 | Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brokolici, květákové růžičky, bazalku a pomalu vaříme 5 - 6 minut. |
5 | Ochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi pasty Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme ještě přibližně 2 minuty. |
6 | Porce posypeme petrželkou a podáváme s opraženou slaninou, kterou vložíme těsně před podáváním do polévky. |
7 | Zeleninový bujon [30258]: |
8 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
9 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
10 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
11 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
12 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
13 | Případně dochutíme solí a pepřem. |