Zeleninová polévka se šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka se šunkou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30357 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Zeleninová polévka se šunkou | |
70 g | Celer bulvový |
150 g | Květák |
3 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Pesto |
70 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Romanesco |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
150 g | Šunka dušená |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 98,1mg |
Draslík | 977,1mg |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 430,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 132,8mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Celer bulvový, Květák, Petržel kořen, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo bylinkové, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pesto, Petržel kudrnka, Romanesco, Sherry brandy, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka se šunkou postup přípravy receptu:
1 | Dušenou šunku pokrájíme na nudličky. |
2 | Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. |
4 | V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. |
5 | Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a pomalu vaříme 5 - 6 minut. |
6 | Ochutíme solí, černým pepřem, pastou Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, vložíme pokrájenou šunku a vaříme ještě přibližně 2 minuty. |
7 | V hrnečku rozkvedláme vejce se strouhankou a pak je opatrně vlijeme do polévky a vaříme 1 minutu. |
8 | Porce posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme. |
9 | Zeleninový bujon [30258]: |
10 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
11 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
12 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
13 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
14 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
15 | Případně dochutíme solí a pepřem. |