Recept

Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 105 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 30363
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

Zeleninový bujon [30258]
2 ks Bobkový list
250 g Celer bulvový
1 ks Cibule
4 ks Jalovec
1 kávová lžička Libeček
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
100 g Mrkev kořen
4 kávová lžička Pepř 4 barev
200 g Petržel kořen
1 polévková lžíce Petržel - nať
250 g Pórek
2 polévková lžíce Sůl mořská
200 g Tuřín
0,5 l Víno růžové
1 l Voda pitná
Morkové knedlíčky do polévky [30361]
3 ks Česnek
1 špetka Chilli koření mleté
1 ks Cibule
0,5 polévková lžíce Majoránka
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
100 g Morek
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Strouhanka
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
200 g Brambory
50 g Celer bulvový
100 g Květák
2 polévková lžíce Máslo bylinkové
100 g Mrkev kořen
1 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř bílý
50 g Petržel kořen
200 g Romanesco
3 polévková lžíce Sherry brandy
1,5 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 838 kcal
Kilojoule 3 507kJ
20% Sacharidy 73 g
213% Tuky 160 g
144% Sodík 3 g
27% Bílkoviny 15 g

Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky postup přípravy receptu:

1

Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.

2

Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.

3

V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.

4

Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.

5

Zeleninový bujon [30258]:

6

Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

7

V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

8

Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

9

svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

10

Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

11

Případně dochutíme solí a pepřem.

12

Morkové knedlíčky do polévky [30361]:

13

Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.

14

Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.

15

Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.

16

Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.

17

Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.

18

Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept