Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30363 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Morkové knedlíčky do polévky [30361] | |
3 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Morek |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky | |
200 g | Brambory |
50 g | Celer bulvový |
100 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
100 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
50 g | Petržel kořen |
200 g | Romanesco |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 85,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 443,7mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 130,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Majoránka, Morek, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Brambory, Celer bulvový, Květák, Pažitka, Pepř bílý, Petržel kořen, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Máslo bylinkové, Mrkev kořen, Romanesco, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. |
2 | Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. |
3 | V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty. |
4 | Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme. |
5 | Zeleninový bujon [30258]: |
6 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
7 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
8 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
9 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
10 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
11 | Případně dochutíme solí a pepřem. |
12 | Morkové knedlíčky do polévky [30361]: |
13 | Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout. |
14 | Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli. |
15 | Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku. |
16 | Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky. |
17 | Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi. |
18 | Hotové knedlíčky můžeme zamrazit. |