Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30370 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem | |
200 g | Brambory |
50 g | Celer bulvový |
100 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
100 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Romanesco |
3 polévková lžíce | Sherry brandy |
100 g | Strouhanka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 35,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 337,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 126,9mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Brambory, Celer bulvový, Květák, Petržel kořen, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Máslo bylinkové, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Romanesco, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. |
2 | Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořenovou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. |
4 | Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy a nalijeme ji do zapékacích polévkových misek. |
5 | V pánvi na rozpáleném oleji opražíme strouhanku a do ní vmícháme 100 g nastrouhaného parmezánu a petrželku. |
6 | Směs rozdělíme na misek s polévkou a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct. Zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme. Zeleninový bujon [30258]: |
7 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
8 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
9 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
10 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
11 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
12 | Případně dochutíme solí a pepřem. |