Polévka tykvová s pomerančem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka tykvová s pomerančem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30404 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
900 g | Dýně |
1,5 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 6,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,6mg |
Vitamín E | 5,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Dýně, Pomeranče, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka tykvová s pomerančem postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a 4 minuty smažíme, dokud nezměkne. Přidáme nakrájený česnek, dýni, smažíme za stálého míchání 2 minuty. |
2 | Přidáme horký zeleninový vývar, 2 lžíce tymiánu, pomerančovou kůru a šťávu. Necháme 20 minut pod pokličkou, dokud dýně nezměkne. Směs umixujeme v mixéru do hladka. Osolíme a opepříme. Směs dáme zpět do pánve, přidáme mléko. Ohříváme 4 minuty, ale již nevaříme. |
3 | Před podáváním posypeme polévku zbylým tymiánem. Můžeme podávat i s kostičkami chleba - kdo má rád. |
Poznámka
Zeleninový vývar horký. Z pomeranče vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru.