Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30464 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou | |
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Česnekové máslo |
1 kávová lžička | Chilli omáčka |
3 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Kerblík |
200 g | Mrkev kořen |
300 g | Ředkev bílá |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 29,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 397,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 125,6mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Česnek, Chilli omáčka, Chilli paprička, Cibule, Kerblík, Ředkev bílá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Česnekové máslo, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou postup přípravy receptu:
1 | Chilli papričky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté bílé ředkvičky s mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Z omytého kerblíku otrháme lístky a odložíme do misky. |
2 | V hrnci na česnekovém másle postupně zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev s chilli, promícháme a dusíme asi 5 minut. |
3 | Zeleninu zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme dalších 5 minut. |
4 | Polévku dochutíme solí, chilli omáčkou, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme. |
5 | Zeleninový bujon [30258]: |
6 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
7 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
8 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
9 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
10 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
11 | Případně dochutíme solí a pepřem. |