Žampionová polévka s fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žampionová polévka s fenyklem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30610 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 špetka | Chilli koření mleté |
200 g | Fenykl čerstvý |
1 polévková lžíce | Fenykl obecný |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
3 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
100 g | Žampiony čerstvé |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 485g |
Vitamín A | 271,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 153,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Fenykl čerstvý, Fenykl obecný, Kmín drcený, Šalotka, Žampiony čerstvé, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žampionová polévka s fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme žampiony, šalotku, fenykl a vše pokrájíme na tenké plátky. |
2 | V hrnci na bylinkovém másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme žampiony s fenyklem, okořeníme mletým chilli, drceným kmínem a dusíme přibližně 3-5 minut. |
3 | Přilijeme 1 litr houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8 minut. Polévku dochutíme mořskou solí, posypeme omytou drobně pokrájenou natí z fenyklu a podáváme. |
4 | Bujon z hub [30579]: |
5 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
7 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
8 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
9 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
10 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |